USKLAĐENI PROTOKOLI BOLNICE SA DNEVNIM KOVID BOLNICAMA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini usaglasila je protokole o saradnji sa kovid dnevnim bolnicama domova zdravlja i u pet opština koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi i dvije privatne zdravstvene ustanov, kao odgovor na situaiciju koja se usložnjava posljednjih dana, rekao je direktor Bolnice prof. dr Zlatko Maksimović

“Raduje činjenica da su ustanove primarnog novoa na ovom području već organizovale kovid dnevne bolnice ili će to uraditi najdalje do sutra”, rekao je Maksimović novinarima  nakon sastanka Kriznog štaba Bolnice sa direktorima zdravstvenih ustanova primarnog nivoa u regiji, a koji je održan povodom Naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije od 2. aprila da svi domovi zdravlja u RS organizuju dnevne bolnice.

Prema njegovim riječima, na sastanku je usaglašeno šta sve treba da ima pacijent koji ne može da bude zbrinut na nivou primarne zdravstvene zaštite i koji se zbog toga upućuje na hospitalizaciju, da bi zdravstvo bilo što operativnije.
Maksimović je rekao da je trenutno u bijeljinskim kovid bolnicama hospitalizovano 90 bolesnika, od kojih je dvije trećine sa teškom i izrazito teškom kliničkom slikom, 24 je na respiratorima, 55 na kiseoničkoj terapiji, a među oboljelima je sve veći broj mlađih ljudi.

“Naša bolnica i dalje ima dovoljno mjesta za kovid bolesnike, imamo prostor, opremu i kadar da odgovorimo zadacima koji su nam postavljeni i u situaciiji koja se usložnjava posljednjih dana”, poručio je Maksimović.
On je najavio da će stručnjaci bijeljinske bolnice edukovati zdravstvene radnike iz ustanova sa primarnog nivoa u regiji, kao što Bolnica upućuje svoje stručnjake na edukaciju u referentne zdravstvene ustanove u zemlji i inostranstvu.
Direktor Doma zdravlja u Loparama dr Želimir Nešković rekao je novinarima da su dosadašnje kovid ambulante postale dnevne kovid bolnice u kojima se radi 24 časa i gdje se liječe kovid pozitivni pacijenti, kao i oni koji su sumnjivi na kovid 19, daju se infuzioni rastvori i ampularna terapija, a tek ako ta terapija ne daje rezultat, pacijent se upućuje u Bolnicu “Sveti Vračevi” u Bijeljini.
Prema njegovim riječima, broj zaraženih u Loparama je u blagom porastu i na nivou talasa virusa korona  iz novembra prošle godine, a pacijenti su sa težom kliničkom slikom.