BIJELJINSKI OFTALMOLOZI SAMOSTALNI U LIJEČENJU KATARAKTE FAKO METODOM

Uvođenjem novih procedura u liječenju bolesti oka, bijeljinska bolnica je rad oftalmološkog odjeljenja podigla na najviši nivo, izjavio je danas na pres konferenciji direktor naše zdravstvene ustanove prof. dr Zlatko Maksimović. On je rekao da je znatno unaprijeđen I  dijagnostički rad u ovoj oblasti i izdvojio Optičku koherentnu tomografiju (OCT),  koja omogućava slojevito snimanje struktura oka I rano otkrivanje brojnih oftalmoloških bolesti. Takođe,  naveo je, da je Bolnica nabavila i YAG laser, koju posjeduju samo klinike.  Uspjeh je mnogo veći, ističe Maksimović,  što smo nove procedure pokrenuli u vrijeme pandemije. On je istakao kao veoma značajnu informaciju da su oftalmolozi bijeljinske bolnice od sada samostalni u liječenju katarakte, najsavremenijom laserskom metodom PHACO. Pacijenti više ne moraju da odlaze u druge gradove radi operacije katarakte, već tu uslugu mogu da dobiju u našoj ustanovi”, rekao je Maksimović novinarima.

Mogu slobodno da kažem da očno odjeljenje u Bijeljini posjeduje  najsavremeniju medicinsku opremu sa kojom može da se ponosi i van  granica Republike Srpske, rekao je dr Dragan Martinović, saradnik I konsultant iz Sremske Mitrovice koji je edukovao bijeljinske oftalmologe za samostalan rad. On je naveo da se prilikom operacije katarakte ugrađuju najsavremenija intraokularna sočiva koja se primjenjuju u svijetu. Martinović je naveo da statistika pokazuje da su operacije katarakte najviše primjenjivane operacije na ljudskom tijelu.

“Dolaskom prof. dr Zlatka Maksimovića na čelo Bolnice u Bijeljini, napravljen je kvalitetan plan unapređenja rada na oftalmologiji a u saradnji sa dr Martinovićem. Taj plan je realizovan u smislu nabavke najksavremenije opreme I što je najvažnije edukacije I osamostaljivanja obavljanja operacije katarakte. Imamo mlad I motivisan tim koji uz pomoć dr Martinovića stiče nova znanja I vještine . Nama nije samo cilj širenje spektra usluga, nego svakodnevno poboljšđanje kvaliteta usluga, izjavila je dr Daliborka Ješurić, načelnik Odjeljenja oftalmologije.   Ona je navela da se na operaciju katarakte u bijeljinskoj bolnici ne čeka dugo, te da se pacijenti nakon operacije vrlo brzo vraćaju svojim redovnim aktivnostima, uz redovnu oftalmološku kontrolu.