RUSKA MEDICINSKA DELEGACIJA POHVALILA OPREMLJENOST I RAD BOLNICE

Ruska medicinska delegacija, koja boravi u trodnevnoj posjeti Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini, pohvalila je opremljenost, menadžment I rad ove zdravstvene ustanove u uslovima pandemije virusa korona. Delegacija dolazi iz šest ruskih gradova: Moskva, Tomsk, Išimbaj, Ufa, Ulan-Ude i Malajaž, među kojima je pet direktora bolnica.

“Bijeljinska bolnica je na visokom nivou organizacije, a u nekim oblastima čak nadmašuje I veće međunarodne klinike iz ugla opreme i menadžmenta. Željela bih da pohvalim rukovodioca ove bolnice koji je mogao da preuzme na sebe takvu obavezu u ovo teško vrijeme. Samo hrabar čovjek će se odvažiti na tako nešto”, rekla je novinarima rukovodilac dvanaestočlane ruske medicinske delegacije Alina Petičenko.

Ona je navela da ni u Rusiji nisu bila jednostavna vremena I da je kovid napravio svima problem, nezavisno od nacionalnosti I državljanstvoa. Petičenko je istakla da je bijeljinska regija po procentu oboljelih na zadovoljavajućem nivou i da je tome umnogome doprinio uspješan menadžer na čelu Bolnice Prof. dr Zlatko Maksimović i njegov dobar tim saradnika.

Direktor Fonda međunarodnog medicinskog klastera iz Moskve Svetlana Gabitova rekla je za bijeljinsku bolnicu da je opremljena najboljom I najsavremenijom opremom, da ima moćan informacioni sistem, fantastičnog rukovodioca I visokokvalifikovan tim ljekara koji se uspješno bore sa svim teškoćama izazvanim kovidom. Ona je izdvojila kvalitet testova i rekla da je na međunarodnom nivou fantastičan pokazatelj to što se rezultati dobijaju za 4 do 24 sata, te ocijenila da je pokazatelj smrtnosti dobar, kao I kapacitet u kovid bolnici.

“Mi u Fondu međunarodnog medicinskog klastera  u Moskvi stalno analiziramo napredna međunarodna iskustva u borbi protiv pandemije I na sljedeću konferenciju pozvaćemo direktora bijeljinske bolnice Maksimovića da podijeli svoje iskustvo, jer imao o čemu da ispriča”, rekla je Gabitova.

Maksimović je trodnevnu posjetu ruskih medicinskih stručnjaka bijeljinskoj bolnici nazvao velikim događajem za ovu zdravstvenu ustanovu, grad I cijelu Republiku Srpsku I najavio nastavak uspješne saradnje u borbi protiv pandemije. Ovo je godina znanja u bijeljinskoj bolnici I biće tu stručnjaka i iz drugih dijelova svijeta “, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, ljekari bijeljinske bolnice danas su predstavili svoja iskustva u radu I borbi protiv kovida, a sutra će ruske kolege prenijeti iskustva o borbi sa pandemijom I radu zdravstvenog sistema u Rusiji.

“Ova saradnja će se nastaviti, najviše ulaganjem u znanje kroz razmjenu iskustava, jer znamo koliko je ruska medicina napredovala I koje su njihove mogućnosti”, istakao je Maksimović.