BOLNICA NABAVILA NAJSAVREMENIJI DERMOSKOP

U cilju unapređenja usluga svojim korisnicima JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina  nabavila je najsavremenji dermoskop za rano otkrivanja karcinoma kože. Aparat posljednje generacije američke firme “Canfild” u značajnoj mjeri će olakšati dijagnostiku svih tumorskih promjena na koži (keratoza, dermatofibroma, hemangioma, bazocelularnih, odnosno planocelularnih karcinoma i drugih promjena).

“Naša ustanova je dugo čekala na ovaj aparat i zahvaljujući, prije svega, zalaganju prof. dr Zlatka Maksimovića, koji je imao sluha za potrebe Sluzbe za dermatologiju , mi smo danas dobili dermoskop najsavremenije generacije sa mogućnošću digitalnog mapiranja”, izjavila je prim. dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice “Sveti Vračevi”. Ona je navela da je dermoskopija najznačajnija za rano otkrivanje melanoma, raka kože, koji spada u grupu  najagresivnijih malignih tumora i najrezistentnijih na terapiju.  

Prema riječima šefa  Službe za dermatologiju bijeljinske bolnice dr Mirice Stojisavljević indikacije za dermoskopski pregled postavlja dermatolog nakon kliničkog pregleda, a na pacijentima je da sve promjene na koži na vrijeme uoče i pravovremeno se jave ljekaru. Ona je navela da je mogućnost dermoskopa da razgraničava malignu od beningne lezije, pa čak i da omogući dijagnostiku nekih drugih oboljenja u sklopu dermatologije, koji nisu tumorskog porijekla.  

“Usluga deramtoskopije biće dostupna svim našim osiguranicima, preko uputnice od porodičnog ljekara, ali i neosiguranim licima po cijeni utvrđenoj našim pravilnikom, a koja je veoma popularna,” istakla je dr Stojisavljević.

Ona je navela da je ranim otkrivanjem malignih tumora kože stopa preživljavanja daleko veća, poredeći podatke iz Evrope gdje se melanom otkriva u fazi debljine od 1 mm, dok je kod nas 3 mm. Svake godine u svijetu se bilježi rast novooboljelih od karcinoma kože za 4 odsto , a  najčešći faktori rizika su ultravioletno zračenje, upotreba solarijuma i genetski faktori.