OBILJEŽENA NEDJELJA DOJENJA

Danas je u bijeljinskoj bolnici održano predavanje povodom Svjetske nedjelje dojenja koje se obilježava svake godine u prvoj nedjelji avgusta. Svjetska nedjelja dojenja obilježava se radi podsticanja dojenja i poboljšanja zdravlja beba širom svijeta. Ove godine tema nedjelje dojenja je „Zaštitite dojenje: Zajednička odgovornost“.

„Dojenje je temelj, pravilne i zdrave ishrane djeteta u prvih 6 mjeseci života, bez dodataka vode, čaja, sokova, adaptiranog mijeka, čvrste hrane.  Majčino mlijeko sadrži sve faktore koji su neophodni za normalan rast i razvoj djeteta. Od šestog mjeseca potrebno je uvoditi i drugu hranu, ali dojenje je potrebno nastaviti do druge godine života, a  ako majka i beba žele nastaviti, može se i produžiti“, istakla je dr Miomira Brkić, sprecijalista ginekologije i akušerstva u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

Ona je navela da je prvih nekоlikо dana pо pоrоđaju mlijekо  gustо i žutо – kоlоstrum – visоkоenergetskо mlijekо sa velikоm kоncentacijоm antitijela kоja štite dijete оd bоlesti respiratоrnоg i gastrоintestilanоg sitema. Majčino mijeko sadrži proteine, laktozu, mliječni šećer, masne kiseline koje daju energiju novorođenčetu, vitamin A I brojne oligoelemente koji su neophodni za rast I razvoj. Smatra se da djeca koja su bila na majčinom mlijeku u prvim mjesecima života imaju viši koeficijent inteligencije I rjeđe su gojazna kao I da  rjeđe oboljevaju od dijabetes melitusa u toku života. Mlijekо se prоizvоdi pо principu pоtražnje. Štо beba više sisa, više se mlijeka stvara, te je potrebno, savjetuje dr Brkić, dojiti bebu onoliko koliko beba hoće. Prirodno mlijeko se brže resorbuje u digestivnom traktu u odnosu na vještačku ishranu, te bebe brže ogladne, kaže dr Brkić. Osim za bebu, dojenje je veoma važno I za majku, jer dolazi do oslobađanja oksitocina koji dovodi do kontrakcija materice čime se smanjuje krvarenje I sprečava nastanak anemije, takođe, žene koje doje, rjeđe oboljevaju od karcinoma dojke I jajnika, rjeđe razvijaju osteoporozu I postpartalnu depresiju. A nemjerljiva je emocionalna bliskost I sigurnost koju beba osjeća prilikom kontakta “koža na kožu”, istakla je dr Miomira.   

Promociju dojenja je potrebno početi još u trudnoći, najbolje zadnjih mjesec dana pred porođaj kada je potrebno ukazati trudnicama koliko je bitno dojenje. Veliku ulogu ima babica, koja odmah po rođenju bebu stavlja na majčine grudi, a kasnije su to pedijatrijske sestre koje prate kako se odvija dojenje dok su majka I beba još u bolnici, kaže Ana Tikveša, dipl. med.sestra, koordinator za dojenje u bijeljinskoj bolnici.  Ona je podsjetila da je Bolnica Bijeljina uključena u Baby friendli program od 1997. Godine.

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović ukazao je na značaj timskog rada na promociji dojenja, te naveo da je pored liječenja, promocija zdravlja veoma važan zadatak svih zdravstvenih radnika.

Predavanju su prisutvovali ljekari i medicinske sestre -tehničari sa Dječijeg odjeljenja i Odjeljenja ginekologije i akušerstva bijeljinske bolnice.