POČETAK SARADNJE SA TIRŠOVOM KLINIKOM – NAPREDAK U DJEČIJOJ MEDICINI

U bijeljinskoj bolnici danas je prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta  – pes equinovarus, čime je otpočela i dugoročna saradnja Bolnice “Sveti Vračevi ” sa Univerzitetskom dječijom klinikom “Tiršova” iz Beograda, čiji je direktor prof. dr Siniša Dučić ovaj zahvat i obavio. Dučić je pojasnio da je otežavajuća okolnost što je riječ o petogodišnjem pacijentu, koji je veoma krupan.

“Operacija je prošla dobro, kako smo i očekivali”, rekao je Dučić i pojasnio da se ovakav deformitet sreće kod petoro na 1.000 živorođene djece. On je izrazio zadovoljstvo  i zahvalnost direktoru bijeljinske bolnice prof. dr Zlatku Maksimoviću na pozivu i napomenuo da mu je veoma drago što će sarađivati sa dječijim hirurgom iz Bolnice u Bijeljini prim. dr Mikajlom Lazićem.

On je naveo da se u posljednjih desetak godina ovakve operacije manje rade, jer se takav deformitet stopala liječi na drugačiji način, kao i da vrlo malo centara izvode ovaj zahvat.

Prof. dr Siniša Dučić je rekao da je impresioniran kako stvari funkcionišu u Bolnici “Sveti Vračevi”

“Uslovi u salama su izvanredni. Sve je bilo besprijekorno i ponosan sam što sam pozvan da dolazim u Bijeljinu, mislim da moćemo mnogo toga da uradimo”, rekao je Dučić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je napomenuo da ortopedski pacijneti od sada više ne moraju biti upućivani u Beograd, jer u Bijeljini postoje odlični uslovi za rad, a uskoro će stići i novi magnet, što će pomoći rad u oblasti dječije ortopedije.
Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović zahvalio je dr Dučiću, koji je specijalista dječije hirugije sa supspecijalizacijom iz dječije ortopedij, što je danas izveo ovako specifičan operativni zahvat.

“Moje zadovoljstvo je veće što smo sa Dučićem dogovorili dugoročnu saradnju i on će biti rado viđen u našoj ustanovi. Srećni smo što direktori “Tiršove” Dučić i Instituta za majku i dete Novi Beograd Radoje Simić dolaze u našu ustanovu, vrše edukaciju i rade sa našim dječijim hirurgom. Zahvaljujući tome postaćemo respektabilan zdravstveni centar za dječiju hirurgiju”, rekao je Maksimović.

Dječiji hirurg Mikajlo Lazić izrazio je zadovoljstvo što je prva ovakva operacija urođeno krivog stopala na ovim prostorima izvedena upravo u Bijeljini.

“To je jedna od najkoplikovanijih operacija koja moće da se izvede ui dječijoj ortopediji. Maltene sve koščice u stoplau se otvaraju i slažu. Većina tetiva mora da se produži, a nekada se čak mora raditi iz više rezova. Ovog puta smo radili iz jednog reza, zahvaljujući vještini profesora Dučića”, rekao je Lazić.

Lazić je pojasnio da se danas operacije i ne izvode zahvaljujući konzervativnim metodama kojima se deformitet liječi, te ukazao da ih rade svega dva-tri stručnjaka na ovim prostorima.

On je izrazio zadovoljstvo što se u bijeljinskoj bolnici radi na unapređenju i dječije medicine.

Prof. dr Siniša Dučić održao je danas i stručno predavanje o temi “Bolesti kukova kod djece” kojem su prisustvovali predstavnici i ljekari iz bijeljinske i zvorničke bolnice, te domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Lopara.