BOLNICA „SVETI VRAČEVI“ ORGANIZATOR MEĐUNARODNOG KONGRESA U APRILU

U JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ održana je konferencija za medije povodom najave Međunarodnog kongresa HISPA BH pod nazivom „Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era“, od 01. do 03. aprila 2022. godine u Bijeljini, pod generalnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović ,  uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i vladike zvorničko – tuzlanskog gospodina Fotija.  

Organizatori Kongresa su Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara (HISPA), JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ i Svjetsko udruženje za vaskularno zdravlje (ISVH).

Predsjednik Organizacionog odbora , direktor JZU Bolnice „Sveti Vračevi“  prof. dr Zlatko Maksimović je naglasio da su kardiovaskularna oboljenja najčešća kod pacijenata, zbog čega se treba pripremiti za period poslije kovida.

„Na kongresu će biti razmijenjena iskustva sa stručnjacima iz cijelog svijeta, te doneseni zaključci , preporuke i  smjernice. Zadovoljstvo mi je što se jedan ovako značajan naučni skup održava u Republici Srpskoj, odnosno, u Bijeljini, a raduje i činjenica da pripreme za kongres teku odlično i da vlada veliko interesovanje sponzora i učesnika“, rekao je profesor Maksimović  i dodao da će predavači biti vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, koji će doprinijeti razmjeni novih znanja i iskustava.

Predsjednik Naučnog odbora Kongresa prof. dr Nebojša Tasić najavio je predstojeći kongres kao izuzetan stručni, naučni i društveni događaj.

„Bijeljinska bolnica je načinila jedan veoma značajan iskorak u veoma teškom vremenu, globalne zdravstvene i društvene krize i uhvatila se u koštac sa pandemijom na jedan vrlo kvalitetan i organizovan  način, što je opisano u  knjizi prof. dr Zlatka Maksimovića, „Naša borba sa kovidom“, štampana na tri jezika.  Iako pandemija još traje, svesni smo da smo duboko zagazili u postkovid eru, koja će trajati dugo. Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara je veoma rano napravila HISPA program borbe sa postkovidom zato što je vrlo brzo shvaćeno da virus kovida 19 napada, prije svega srce i krvne sudove, ostavljajući tako oštećenja na svim organima, koja su u početku nevidljiva.  Otuda zajednička inicijativa Udruženja HISPA, sa postkovid programom,  JZU Bolnice „Sveti Vračevi“, kao ustanove sa sjajnim uspjesima u borbi protiv pandemije, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem i podrške Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, koje okuplja svjetske stručnjake . Očekujemo više od 30 stručnjaka iz više od 10 zemalja svijeta koji će nam prenijeti svoja saznanja, a takođe očekujemo i od 100 do 150 učesnika iz regiona“, rekao je profesor Tasić.

Od poznatih imena iz naučnog svijeta koji će biti predavači na kongresu u Bijeljini,   prof. Tasić je pomenuo predsjednika ruskog udruženja za aterosklerozu prof dr Marat Ezhov, predsjednika izraelskog udruženja za aterosklerozu prof. dr Don Gavish, zatim, osnivač Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje prof. dr Roland Asmar iz Pariza, a najavio je dolazak i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno, njene ispostave u Danskoj.   

Na Kongresu će učešće uzeti, pored kardiologa, i neurolozi, endokrinolozi, nutricionisti, klinički farmakolozi, psiholozi, psihijatri i ljekari drugih specijalnosti, kao i doktori porodične i sportske medicine , ali i  medicinske sestre –tehničari.  

 Prof. Tasić je istakao da smo u borbi sa pandemijom kardiovaskularnih bolesti u posljednjih 100 godina, koja je posebno izražena u ovom području, i  pandemijom kovid 19 koja dodatno oštećuje srce i krvne sudove. Naglasivši da se nalazimo na pragu teškog perioda, prof. Tasić je rekao da moramo imati jasne smjernice i da pred građane izađemo sa jasnim programima.