OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV BOLESTI BUBREGA

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bolesti bubrega koji se obilježava svake godine drugog četvrtka u martu, danas je održana pres konferencija u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” na kojoj su govorile dr Dragana Nešković, internista nefrolog, šef Odjeljenja za internističke grane i dr Marina Marić, pedijatar nefrolog.

Tom prilikom dr Nešković je istakla da je neophodno podići svijest stanovništva o preventivnim pregledima i ranom otkrivanju hronične bubrežene bolesti, jer je ona neizlječiva kada dođe u završnu fazu. Ona je navela kada da kada bolest bubrega dođe u završnu fazu jedini oblik liječenja jeste dijaliza ili transplantacija.  

“Rane faze hronične bubrežne bolesti su asimptomatske, ponekad dođe do oštećenja i više od 80 odsto tkiva bubrega kada se jave prvi simptomi, te zbog toga treba raditi na prevenciji”, rekla je dr Nešković na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je navela da u Bolnici “Sveti Vračevi” u posljednje dvije godine od ukupnog broja bolesnika hospitalizovanih na Internom odjeljenju 20 odsto su oni koji su primarno primljeni sa hroničnom bubrežnom bolesti.


“Naš regionalni dijalizni centar trenutno dijalizira 230 bolesnika i on je najveći dijalizni centar u regionu”, navela je Neškovićeva, te podsjetila da su u bijeljinskoj bolnici 2020. godine na hemodijalizi bila 54 nova bolesnika, od kojih je 15 odsto na hroničnom programu, a šest se oporavilo.
Ona je rekla da je prošle godine registrovan 81 novi pacijent, što je do sada najvaći broj, od kojih je 21 odsto na hroničnom programu, a devet je oporavljeno.

Dr Nešković je navela da bijeljinska bolnica značajno ulaže u dijagnostiku i da tu ima ogromnu podršku i razumijevanje rukovodstva , na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem.

Prema njenim riječima, jednom godišnje pregled bubrega treba da vrše osobe koje imaju hipertenziju, dijabetes melitus, osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom na balkansku nefropatiju, policističnu bolest bubrega, gojazne osobe, pušači, te oni koji uzimaju prekomjerno lijekove protiv bolova.
Neškovićeva ističe da je važno redovno kontrolistai novo šećera u krviu i krvni pritisak, biti fizički akktivan, unositi dovoljno tečnosti, smanjiti unos soli.

Ona je dodala da je važno podići svijest stanovništva o bubregu koji je od izuzetne važnosti za organizam, jer izlučuje višak tečnosti i toksina.


Pedijatar – nefrolog Marina Marić rekla je da mnogi roditelji ne shvataju ozbiljnost bolesti bubrega kod djece, te da je izuzetno važno rano otkrivanje.


Ona je navela da su kod djece najčešće infekcije urinarnog trakta koje se mogu podijeliti na jednostavne i komplikovane u zavisnosti od toga koji dio urinarnog trakta zahvata, dodajući da su one najčešće kod djece koja još doje.

Marićeva kaže da u uzrastu do šest mjeseci više ovoljevaju dječaci, a nakon prve godine djevojčice.
Ona je dodala da su neki od simptoma frustracija, povraćanje, učestala stolica, bolovi u stomaku.

“Kod novorođenčeta infekcije urinarnog trakta su obično praćene odbijanjem obroka, nenapredovanjem u težini prolongiranom žuticom”, rekla je dr Marić

Ove godine kampanja povodom Svjetskog dana borbe protiv bolesti bubrega glasi “ZDRAVLJE BUBREGA ZA SVE”