11. april – Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti se od 1997. godine obilježava 11. aprila, na rođendan engleskog ljekara, Sir Jamesa Parkinsona koji je prvi opisao tu bolest. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema.

Parkinsonova bolest je hronična, progresivna, neurodegenerativna bolest povezana sa postepenim gubitkom specifičnog neurotransmitera – dopamina u nervnom sistemu, rezultirajući široki spektar motornih i nemotornih simptoma.

Parkinsonova bolest je oboljenje nervnog sistema koje podrazumijeva postepeni gubitak funkcija određenih nervnih ćelija mozga, što dovodi do poremećaja pokretljivosti i motornih aktivnosti. Glavni simptomi su tremor, ukočenost mišića ruku, nogu i vrata, te usporavanje pokreta. To je druga najučestalija neurodegenerativna bolest poslije Alzhajmerove demencije.

Ranom dijagnostikom i liječenjem Parkinskonova bolest se može držati pod kontrolom dugi niz godina i time pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcionisanje.

Bijeljinska bolnica raspolaže sa potrebnom dijagnostikom za ovu bolest, kao i svim neophodnim lijekovima koji se koriste u terapiji iste. Neurološka ambulanta u Polilinici radi svaki radni dan od 07 do 20 časova, a sva hitna stanja se primaju na Odjeljenje za neurologiju.

S obzirom na složenost bolesti, bolesnicima je neophodan multidisciplinaran pristup u liječenju koji uključuje neurologe, porodične ljekare, psihologe, psihijatre, fizijatre, fizioterapeute, socijalne radnike i ostale struke. A veliki značaj ima i psihološka podrška porodice.

Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 miliona ljudi. Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života. Rizik se povećava sa godinama starosti, te se očekuje da će broj oboljelih rasti sa starenjem populacije i produženjem životnog vijeka. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka “Ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu”.