ANGIO SALA U BIJELJINI DOSTUPNA 24 ČASA DNEVNO

– Angio sala u bijeljinskoj bolnici “Sveti Vračevi” od danas počinje sa neprekidnim radom, 24 časa dnevno, 365 dana u godini, što je veliki događaj za regije Bijeljine i Zvornika, jer svi pacijenti sa akutnim infarktom miokarda neće morati da idu u Banjaluku, Tuzlu i Beograd, nego će usluge koronarografije i ugradnje stenta moći da dobiju u Bijeljini, rekao je direktor Bolnice prof. dr Zlatko Maksimović nakon sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova bijeljinske i zvorničke regije na kojem je predstavljen plan i način upućivanja pacijenata sa akutnim infarktom miokarda u bijeljinsku bolnicu.

Maksimović je istakao da bijeljinska bolnica ima formiran tim koji se time bavi, na čelu sa načelnikom Odjeljenja za interne grane bijeljinske bolnice dr Aleksandrom Janjičićem i dodao da se, prije epidemije korona virusom,  u angio sali obavljalo oko 1000 intervencija. On je izrazio zahvalnost Institutu za KVB Dedinje, Kliničkom centru Srbije i Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci   za  dosadašnju podršku i rekao da će se ta saradnja nastaviti i u budućem radu angio sale.
“Sa ovim što smo danas pokrenuli, da se radi 24 sata dnevno, mi ne samo da spašavamo živote pacijenata, nego značajno smanjujemo procenat invaliditeta, naglasio je Maksimović.

Vođa tima Aleksandar Janjičić je naveo podatak da u Srbiji, ali i kod nas, svakih 10 minuta jedna osoba premine od kardiovaskularnih bolesti i da su KVB vodeći uzrok invaliditeta kod radno sposobnog stanovništva. Zbog toga, ističe on, trebalo bi  više raditi na tome da se ljudi upoznaju sa simptomima i da se što prije jave službi Hitne medicinske pomoći kako bi, u slučaju potrebe što prije bili prebačeni do angio sale.

-Svaki bol u grudima koji traje duže od pola sata i koji se širi u ruke, zahtijeva hitan pregled. Cilj je da, od momenta kada se uspostavi prvi medicinski kontakt sa pacijentom sa akutnim infarktom miokarda do dolaska u angio salu, ne prođe više od dva sata, rekao je Janjičić, navodeći da je to preporuka evropskih kardiologa. On je naveo da je, na današnjem sastanku definisan broj telefona za brzu koordinaciju zdravstvenih ustanova koje gravitiraju ka bijeljinskoj bolnici sa angio salom. Taj broj je 065/055-111 i biće dostupan 24 sata dnevno za hitne intervencije u slučaju akutnog infarkta miokarda.

Janjičić je istakao da je bijeljinska bolnica do sada radila akutne infarkte miokarda dva do tri dana sedmično, a početak njenog neprekidnog rada nazvao je istorijskim danom za zdravstvo u regiji.
– Mi pokrećemo neprekidan rad angio sale u vrijeme pandemije virusom korona, kada se one zatvraju ili se smanjuju kapaciteti rada, što je dokaz da smo dobro organizovani, istako je Janjičić.

Direktor zvorničke Bolnice Ivan Popović zahvalio je bijeljinskoj bolnici i njenom menadžmentu što u teškom vremenu pandemije koronavirusom pokreću ovaj važan projekat za sve stanovnike regije.

-Dostupnost angio sale 24 sata spasiće mnoge žvote, zaključio je Popović. On je istakao da se godišnje u zvorničkoj bolnici hospitalizuje 120 pacijenata sa infarktom miokarda i da isto toliko pacijenata treba hitnu koronarografiju.