POTPISAN SPORAZUM O NAUČNO-STRUČNOJ SARADNJI SA MEDICINSKIM FAKULTETOM IZ BANJALUKE

Javna zdravstvena ustanova  Bolnica “Sveti Vračevi” i Medicinski fakultet Banjaluka potpisali su u danas, 13.10.2020., u prostorijama bijeljinske Bolnice,  Sporazum o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji. Sporazum su  potpisali dekan banjalučkog  Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić i vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović.

–Ulagati u nauku i znanje je investicija koja se uvijek isplati. Mi ćemo  u  budućnosti više pažnje posvećivati naučno istraživačkom radu, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović i zahvalio profesoru Škrbiću što je posjetio bolnicu u čijoj je izgradnji učestvovao kao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Maksimović je izrazio uvjerenje da će Škrbić u narednom periodu učiniti mnogo toga za zdravstvo, ne samo u Bijeljini, nego i u regionu. 

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci prof. dr Ranko Škrbić je rekao da dolazi iz ustanove koja je odgovorna za najskuplji proizvod u zdravstvu, a to je obrazovanje zdravstvenih radnika, te da je tokom današnjeg susreta sa Maksimovićem izražena želja i potreba da se uspostavi saradnja, kao dobar način i primjer za ostale zdravstvene ustanove, kako bi bili stvoreni adekvatni uslovi i pozicija da bolnica sa svojim kadrom bude na usluzi građanima Semberije i Bijeljine. 

“To i jeste razlog današnjeg potpisivanja sporazuma. Njime želimo da Medicinski fakultet u Banjaluci, kao što je to nedavno učinio i Medicinski fakultet u Foči Univerziteta Istočno Sarajevo, a sada i bolnica u Bijeljini, definisati neke oblasti u našoj saradnji koje se prije svega odnose na specijalizacije, supspecijalizacije i kontinuiranu medicinsku edukaciju”, rekao je Škrbić novinarima. 

On je najavio da bi, nakon potpisivanja ovog sporazuma, bijeljinska bolnica mogla da postane jedna od nastavnih baza Medicinskog fakulteta. 

“Na taj način možemo zajedno sprovoditi određena naučna i druga istraživanja, a projekte zajedno prijavljivati, što bi moglo doprinijeti bržem razvoju i drugim kvalitetima zaposlenih u bolnici”, rekao je Škrbić. 
On je istakao da je siguran da će ta saradnja uroditi velikim plodom.