BOLNICA DOBILA 7 RESPIRATORA IZ DONACIJE VLADE SRBIJE

Vlada Republike Srpske, posredstvom  Instituta za javno zdravstvo RS,  uručila bijeljinskoj bolnici sedam (7) respiratora i zaštitnu medicinsku opremu, koji su donacija  Vlade Republike Srbije u borbi protiv pandemije korona virusom. Pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini prim. Dr Nela Mitrović zahvalila se Vladi Republike Srbije koja, kako je navela, ni u najtežim trenucima ne zaboravlja  na medicinare u Srpskoj.

 „Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije RS od donacije Vlade Republike Srbije našoj ustanovi je dodijeljeno šest kliničkih i jedan transportni respirator, kao i 2000 partikularnih maski N95 koje koristi medicinsko osoblje u radu sa kovid pacijentima“, izjavila je dr Mitrović novinarima. Ona je navela da, zahvaljujući ovoj i  prethodnim donacijama, bijeljinska bolnica raspolaže dovoljnim brojem respiratora koji su neophodni u liječenju teških kovid bolesnika. Doktorka Mitrović je ocijenila epidemiološku situaciju kao veoma lošu, navodeći da je u Bijeljini danas registrovan najveći broj novozaraženih u RS.  

„ U protekla 24 sata u našem gradu je registrovano 55 novih slučajeva pozitivnih na virus krona, a u kovid bolnicama imali smo 11 prijema. Trenutno je na liječenju 95 oboljelih od kovid 19, od toga je 24 na respiratorima, a 54 na kiseoničkoj terapiji. Karakteristika ovog epidemiološkog talasu je da ide sa jako teškom kliničkom slikom, oboljevaju mlađe osobe, pa i oni koji prethodno nisu imali dijagnostikovane hronične bolesti, jako brzo, drugi ili treći dan završe na respiratoru,“ rekla je Mitrovićeva. Ona je pozvala građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i da se vakcinišu, da bi se što lakše izašlo iz epidemije virusa korona. Mitrovićeva je navela da se u bijeljinskloj bolnici protiv virusa korona vakcinisalo do 70 odsto zaposlenih, ocijenjujući da je to veoma dobro.