Bolnica i UKC zajedno u borbi protiv virusa korona

Bolnicu “Sveti Vračevi”, posjetili su danas (20. jula), stručnjaci iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, prof. dr Antonija Verhaz,  načelnica  Klinike za infektivne bolesti UKC Banja Luka i  prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane.  Oni su ocijenili da su  u Kovid bolnici  ispoštovani  svi principi infektološke prakse, kao  i da je organizacija rada na visokom nivou. 
– Veoma je važno da su  obezbijeđeni  sigurni “putevi kretanja”, tako da nema ukrštanja pozitivnih sa negativnim pacijentima, čime je spriječena mogućnost širenja infekcije. Osoblje je veoma dobro obučeno u korišćenju zaštitne opreme, a primijetila sam da je moral zaposlenih na visokom nivou, što me jako raduje”,   ocijenila je profesorica Verhaz nakon obilaska Kovid bolnice.  Ona je naglasila da je bijeljinska bolnica i ranije imala dobru saradnju sa Infektološkom klinikom UKC, te da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu.
Prof .dr Peđa Kovačević izjavio je da je kao  pulmolog intenzivista zadovoljan onim što je zatekao u bolnici, kada su u pitanju tri ključne stvari , a to su prostor, kadar i oprema.
– Ono što smo se mi danas dogovorili sa rukovodstvom bolnice je saradnja koju smo mi ostavarili  sa američkom klinikom “Mayo”, a to je direktan kontakt sa stručnjacima iz SAD-a putem video linka. To znači da će ljekari bijeljinske bolnice imati na raspolaganju naše stručnjake 24 sata za konsultacije u vezi najtežih slučajeva koji se ovdje liječe”, izjavio je prof. Kovačević i najavio da će Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a  biti domaćin svim ljekarima iz bijeljinske bolnice u cilju kontinuirane medicinske edukacije. V. d. direktora Bolnice “Sv. Vračevi”, prof. dr Zlatko Maksimović  sa saradnicima, zahvalio se na posjeti i izrazio zadovoljstvo na postignutom sporazumu o budućim novim oblicima saradnje bijeljinske Bolnice sa UKC-om u Banjaluci.