DONACIJA UDRUŽENJA “PARTNERSTVO ZA ZDRAVLJE”

U sklopu regionalnog SoS projekta, kojeg finansira Globalni Fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (TGF), Udruženje Partnerstvo za zdravlje u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama doniralo je danas testove za detekciju Covid-19 i zaštitnu opremu za zdravstvene radnike u JZU Bolnici „Sveti Vračevi“ u Bijeljini.

 Dr Mikajlo Lazić, pomoćnik direktora za medicinske poslove  Bolnice “Sveti Vračevi” rekao je novinarima da donacija obuhvata testove na COVID-19, pandemijske komplete (zaštitno odijelo, maska, rukavice), dezinficijense i bakticide, te beskontaktne termometre.

“Ova donacija je sastavni dio projekta podrške zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini u odgovoru na pandemiju Covid-19, koji je razvio Partnerstvo za zdravlje, uz podršku relevantnih ministarstava zdravstva (Federalno Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine). U okviru donacije dopremljeno je oko 1000 antigenskih testova na kovid 19, 100 zaštitnih pandemijskih kompleta, oko 8000 rukavica i 2000 zaštitnih maski, kao i značajnu količinu dezinfekcionih sredstava, naveo je Lazić. On je istakao da je bijeljinska bolnica kao potpisnica “Pariške deklaracije” učestvovala u pripremi regionalnog SoS projekta, zajedno sa dvije zdravstvene ustanove iz Sarajeva i Mostara.