DONACIJA UNDP-a I EU: TRI MONITORA ZA KOVID BOLNICU U BIJELJINI

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) donirao je bijeljinskoj bolnici tri monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata sa EKG-om koja je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći u nabavci medicinske I druge opreme u borbi protiv širenja pandemije COVID 19. Vrijednost donirane opreme je oko 20.000 KM.

“ Monitori švajcarskog proizvođača Schiller, biće smješteni u Jedinicu intenzivne njege Kovid bolnice I imaće veoma značajnu ulogu u eventualnom budućem talasu epidemije kovida 19,”  rekao je danas prim. dr Mikajlo Lazić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.  Dr Lazić se zahvalio na značajnoj donaciji I istakao da su EU i UNDP  u prethodnom periodu imali značajne donacije.

“Među ranijim donacijama posebno bi istakao vrijedne I značajne projekte na zaštiti životne sredine kroz nabavku mašina za sterilizaciju medicinskog otpada koje smo dobili prošle godine I ugradanju solarnih panela za zagrijavanje vode u bolnici”, rekao je dr Lazić.

Ocjenjujući trenutnu epidemiološku situaciju, rekao da je ona na području Bijeljine zadovoljavajuća, te da u Kovid bolnici od 26. juna nema pacijenata.

“Ova period koristimo da uklonimo neke ranije uočene nedostatke. U završnoj smo fazi razvoda medicinskih gasova u Kovid 1 bolnici/staro grudno odjeljenje/, a ovaj period koristimo I za odmor zdravstvenih radnika koji su dugo bili pod skafaderima”, izjavio je dr Lazić. On je rekao da se radi I na nabavci sanitetske I zaštitne opreme kako bi Bolnica  što spremnije dočekala eventualni novi talas epidemije kovida 19.