Drugi regionalni sastanak direktora bolnica i domova zdravlja: RAZMIJENJENA ISKUSTVA I USVOJENE NOVE SMJERNICE DJELOVANJA U BORBI PROTIV PANDEMIJE IZAZAVANE KORONAVIRUSOM

U organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u bolnici „Sveti Vračevi“ Bijeljina danas (28.08.) održan je sastanak na kojem su učestvovali direktori bolnica u Bijeljini i Zvorniku i domova zdravlja koji gravitiraju prema ovim ustanovama s ciljem da se poslije šest mjeseci iskustva u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom sagledaju pozitivni i negativni efekti djelovanja  i usaglase zajedničke smjernice budućeg djelovanja u periodu koji, kako je rečeno, zbog pojave sezonskog gripa donosi dodatno opterećenje za zdravstveni sistem.

– Želja nam je da sačuvamo zdravstvene kapacitete i da ih upotrebimo maksimano racionalno, zato što očekujemo da će biti značajniji broj pacijenata”, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović nakon regionalnog sastanka u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini. Latinović je rekao da su na sastanku predstavljeni određeni algoritmi  koje je uradio stručni tim Ministarstva, a koji ima za cilj da se što veći broj dijagnostičkih procedura, kao što su laboratorija i rendgen, pacijentima uradi unutar domova zdravlja, tako da oni kojima bude trebala hospitalizacija dođu već pripremljeni u bolnice. -Želimo da razmijenimo iskustva sa zdravstvenim radnicima o načinu liječenja i smjernicama koje je uradio tim ministra zdravlja, koji prati smjernice liječenja u zemljama u okruženju i Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi pacijenti u svim bolnicama u Republici Srpskoj bili tretirani po istim smjernicama i dobili adekvatan terapijski tretman”, istakao je Latinović. On je naveo da je poseban izazov početak školske godine, te je najavio da će biti uloženi značajni napori unutar obrazovnog i zdravstvenog sistema da se odgovori tim potrebama. – Svi naši domovi zdravlja već imaju razrađene planove pred početak školske godine i posebne ambulante u kojima će moći zbrinjavati djecu koja budu imala određene simptome, kao što je povišena temperatura”, naveo je Latinović. On je izrazio nadu da će kroz koordiniranu aktivnost, uz međusobnu podršku, razmjenu informacija i kadra zdravstveni sistem Republike Srpske uspjeti da odgovori svim izazovima koji se nastavljaju kada je riječ o pandemiji.

Prema njegovim riječima, planirano je povećanje kapaciteta u Banjaluci, koji može da podrži bolnice u Prijedoru i Gradišci, u Bijeljini – za podršku bolnici u Zvorniku, te Foči, za podršku bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.
Takođe je istakao da se  posebna briga vodi o zdravstvenim radnicima koji su značajno zamoreni u prethodnom periodu, neki su bili i zaraženi, a želja je da se podijele iskustva Kliničkog bolničkog centra u liječenju težih pacijenata i da se razmjenjuju iskustva sa drugim bolnicama.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je novinarima da su na sastanku učestvovali direktori bolnica u Bijeljini i Zvorniku i domova zdravlja Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Milići, Šekovići, Vlasenica i Srebrenica, a jedna od tema bila je primjena protokola u dijagnostikovanju i liječenju oboljelih od kovida 19.
-Imamo izuzetno visok stepen saglasnosti vezano za sve protokole sa ciljem bolje komunikacije i većeg stepena zadovoljstva korisnika naših usluga i svi se spremamo za ono što nas, po najavama, očekuje za mjesec, dva, kada se desi sezonski grip i kada očekujemo i pojačane kovid 19 i veći priliv u bijeljinsku bolnicu. Moji saradnici i ja, uz pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, daćemo sve od sebe da tu novonastalu situaciju što spremnije dočekamo, izjavio je Maksimović.
On je rekao da je u toku rekonstrukcija stare zgrade ginekologije za proširenje kovid bolnice, gdje se oprema i druga opeaciona sala.

– Mi se pripremamo da budemo spremni za eventualni loš scenario, a ako se to ne dogodi, mi ćemo prostor u  zgradi stare hirurgije iskoristiti za rad specijalističkih ambulanti čime ćemo smanjiti gužve i skratiti vrijeme čekanja na pregled, zaključio je Maksimović.