Prof.dr B. Mijović, epidemiolog: EPIDEMIOLOŠKA KRIVA ZARAVNJENA

Na liječenju u Kovid bolnicama je 72 bolesnikaod kojih je 19 na respiratoru, a 38 na kiseničnoj terapiji. U protekla 24 sata bila su četiri (4) prijema. Na jutros održanom sastanku Kriznog štaba, rečeno je da nema značajnijih promjena u Kovid bolnicama.”Stanje je  i dalje ozbiljno, uzimajući u obzir broj hospitalizovanih sa teškim kliničkim slikama”, rečeno je.  Sastanku je prisutvovala i prof. dr Biljana Mijović epidemiolog, koja je tom prilikom naglasila značaj procesa vakcinacije protiv kovida 19, kao jedinom načinu promjene epidemiološke slike. “Sada je veoma važna masovna vakcinacija stanovništva  u što kraćem vremenskom periodu, jer jedino tako možemo spriječiti da virus mutira i produži  opstanak na ovim prostorima. Sticanje kolektivnog imuniteta mora biti u što kraćem vremenu”, naglasila je profesorka Mijović. Ona je savjetovala da se vakcinišu i osobe koje su preležale kovid 19, jer se već javljaju ponovljeni slučajevi bolesti. Ocjenjujući trenutnu epidemiološku situaciju, Mijovićeva je rekla da je došlo do zaravnjanja epidemiloške krive i da ako se proces vakcinacije bude ubrzao, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, već u maju možemo očekivati poboljšanje situacije u Republici Srpskoj.

dr Aleksandra Radojčić, infektolog: “Trenutno imamo blagu stagnaciju, ali ne i poboljšanje epidemiološke situacije u Bijeljini”

U protekla 24 sata u Bijeljini je registrovano 30 novih slučajeva pozitivnih na virus korona. Prema riječima dr Aleksandre Radojčić, infektologa,  epidemiološka situacija u Bijeljini je u stagnaciji, ali da je rano govoriti o poboljšanju. “Nama je jedino rješenje da nosimo maske, držimo fizičku distancu, održavamo ličnu higijenu I vakcinišemo se”, izjavila je dr Radojčić novinarima.