KRIZNI ŠTAB: NAKON DUŽEG VREMENA, U KOVID BOLNICI HOSPITALIZOVAN PACIJENT

Nakon više od mjesec dana pauze, u bijeljinskoj Kovid bolnici danas je hospitalizovan  prvi pacijent  sa težim oblikom zaraze virusom korona, rekao je na pres konferenciji Šef Kovid bolnice u Bijeljini prim. dr Mikajlo Lazić. On je rekao da je menadžment bolnice na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem u prethodnom periodu  preduzeo niz aktivnosti na adaptaciji postojećih objekata za prijem novih bolesnika oboljelih od kovida 19.

“Posljednjeg pacijenta u Kovid bolnici imali smo 26.juna i ovaj miran period smo iskoristili za  adaptaciju Kovid 1 bolnice gdje smo proveli medicinske gasove čime smo dobili još 47 novih mjesta za bolesnike koji zahtijevaju mehaničku potporu. Dezinfikovali smo sve prostorije, snabdijevanje lijekovima je obnovljeno, tako da naša Bolnica spremno dočekuje najavljeni novi talas koronavirusa” izjavio je dr Lazić.

U JZU Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini danas je održan sastanak bolničkog Kriznog štaba u proširenom sastavu sa kliničkim epidemiologom prof. dr Biljanom Mijović na kojem je, između ostalog, razmatrana trenutna epidemiološka situacija i dogovorene aktivnosti na zaštiti od intrahospitalnih infekcija kovida 19.

Profesorica Mijović je navela da se u posljednjih nekoliko dana epidemiološka situacija u Bijeljini pogoršava, ističući kao zabrinjavajući podatak stopu pozitivnosti jučerašnjeg dana u našem gradu koja je iznosila 43 odsto.

“Prema podacima kojima raspolažem među zaraženima nije bilo vakcinisanih osoba. Cilj vakcinacije jeste da se izbjegnu teži oblici bolesti, te je ovo posljednji trnutak da ubrzamo proces imunizacije jer je dokazano u cijelom svijetu da je imunizacija jedini način da se izborimo sa pandemijom “, naglasila je prof. dr Biljana Mijović.  

Ona je navela da će na nivou Republike Srpske biti formiran obrazac prema  kojem će se biti moguće pratiti podatke o broju vakcinisanih među zaraženim osobama.

U Bijeljini je danas registrovano devet (9) novih slučajeva zaraze koronavirusom.