Nove procedure u ortopediji – Hirurgija stopala i skočnog zgloba

  • USPJEŠNO URAĐENA OPERACIJA DEFORMITETA STOPALA KOD PACIJENTKINJE SA REUMATOIDNIM ARTRITISOM

U bijeljinskoj bolnici danas je uspješno operisana pacijentkinja sa deformitetom stopala, koja boluje od teškog oblika reumatoidnog artritisa. Operaciju je izveo stručnjak za hirurgiju stopala i skočnog zgloba dr Goran Lekić, ortoped iz Beograda uz asistenciju ortopeda bijeljinske bolnice.

Prema riječima šefa ortopedijskog odjeljenja Bolnice u Bijeljini dr Igora Popovića, radi se o šezdesetogodišnjoj pacijentkinji koja se u ovu zdravstvenu ustanovu javila sa uznapredovalim deformitetom stopala zbog kojeg više nije bila u mogućnosti da obuje konfekcijsku obuću.

„Usljed izražene deformacije stopala sa luksacijom zgloba, pacijentkinja nije imala pravilan oslonac, zbog čega su se pojavile rane na pojedinim dijelovima stopla. Njeno kretanje je bilo potpuno ograničeno“, rekao je dr Popović.

Operacija, koja je trajala 120 minuta, uspješno je završena i sada se očekuje period oporavka, nakon čega će pacijentkinji biti omogućeno normalno kretanje.

„Reumatoidni artritis je bolest koja je veoma progresivna, koja vremenom dovodi do smanjenog kvaliteta kostiju i promjena na zglobovima. Najčešče se javljaju promjene na šakama i stopalima. Pacijenti se liječe kod reumatologa konzervativno, ali sa godinama dolazi do deformacija koje zahtijevaju operativno liječenje. Oboljeli od reumatoidnog artritisa imaju smanjen kvalitet kosti, što čini naše operativne zahvate komplikovanijim i zahtjevnijim.“, rekao je dr Lekić, predsjednik Srpskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba.

„Ortopedija je grana hirugije koja se u našoj ustanovi ubrzano razvija zahvaljujući razumijevanju menadžmenta bolnice, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem,  za sve veće zahtjeve naših korisnika za uslugama iz ove blasti. Veoma smo srečni što ćemo  hirigiju stopala i skočnog zgloba, koju uvodimo kao novu proceduru u našoj ustanovi, usavršavati uz asistenciju  dr Gorana Lekića, koji je znanje sticao u najvećim evropskim medicinskim centrima“, istakao je dr Popović.