OBILJEŽENA SEDMICA BORBE PROTIV MELANOMA – Rano otkrivanje predstavlja put ka sigurnom izlječenju-

Preventivnim pregledima sa dermatoskopijom  u našoj ustanovi obilježili smo Svjetsku sedmicu borbe protiv melanoma u cilju podizanja svijesti javnosti o melanomu i otkrivanju drugih sumnjivih lezija u najranijem stadijumu.

Zbog porasta broja oboljelih od melanoma, kao najmalignijeg karcinoma u humanoj patologiji, današnja akcija preventivnih pregleda bila je fokusirana na važnost rane dijagnoze.

“Melanoma dan organizuje se u skoro svim evropskim zemljama a u našoj ustanovi već deceniju”, istakla je prim. dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja na konferenciji za novinare.

“Rukovodstvo ustanove na čelu sa našim direktorom je prepoznalo značaj prevencije melanoma i prošle godine je nabavljen dermoskop tako da je u sklopu dermatovenerološke službe Bolnice “Sveti Vračevi” otvoren Kabinet za dermoskopiju. Za nekoliko mjeseci našem timu pridružiće se još jedan specijalista dermatovenerologije”, rekla je dr Mitrović.

Oko 80 građana danas je obavilo preventivane preglede u Kabinetu dermoskopije, od kojih je troje upućeno na pregled kod hirurga, a  20 njih je zakazano za kontrolnu dermoskopiju.

Svoja iskustva sa melanomom prenijela nam je pacijentkinja S.Z. iz Zvornika, pokazujući ožiljke od operacije:

„Prije tri godine primjetila sam promjene na  mladežu koji imam od rođenja na lijevoj nadlaktici. Znate kako u narodu važi mišljenje da mladeže ne smijete dirati, pa se ni ja nisam odmah obraćala ljekaru. Međutim, kada sam nakon izvjesnog vremena otišla na kontrolu, dijagnostikovan mi je melanom. Prognoze ljekara tada nisu bile utješne. Hitno sam operisana, a nakon toga sam nastavila sa zračnom terapijom i godinu dana sam bila na imunoterapiji. Prošla sam veoma težak period oporavka i sada idem na redovne kontrole. Savjetujem svima da ne čekaju i da svaku promjenu na mladežu prijave svom ljekaru. Današnja aktivnost u bijeljinskoj bolnici je više nego za pohvalu i ja sam je iskoristila da obavim kontrolni pregled.“

Pedesetjednogodišnja S.N iz Bijeljine kaže da je razlog njenog dolaska na preventivni pregled u Bolnicu „Sveti Vračevi“ prisutvo dosta mladeža na koži i zato što je omogućen pregled bez uputnice i zakazivanja.

 „Imam dosta mladeža na koži i to je bio razlog mog dolaska danas na preventivni pregled u Bolnicu. Nakon dermoskopije doktorka Mirica mi je rekla da je jedan mladež potrebno hitno odstraniti. Nije mi svejedno, ali bolje je na vrijeme reagovati.  Mnogo znači kada se omogući ovako brz pregled, bez uputnice, jer svi smo u obavezama i teško možemo odvojiti vrijeme za čekanje.  Da nije bilo ove akcije danas, ko zna kada bih se odlučila da dođem na pregled. Vjerovatno bi bilo kasno. Svi smo pomalo nemarni kada je zdravlje u pitanju. Hvala nadležnim u bijeljinskoj bolnici  i mislim da bi trebalo češće da organizuju ovakve akcije“.

Dr Mirica Stojsavljević, šef Službe za dermatovenerologiju navela je podatak da je za proteklih godinu dana obavljeno oko 350 dermoskopskih pregleda.

“Velika pažnja se poklanja preventivnim pregledima sa akcentom na maligna oboljenja kože, posebno na melanom”, rekla je dr Stojsavljević i dodala da je melanom jedan od rijetkih tumora koji je lako uočljiv i ne bi trebalo dozvoliti da  nam ugrozi život.

 “Posebnu pažnju pridajemo pacijentima koji su već imali melanom i kod takvih pacijenata se uvećava mogućnost pojave ponovnog melanoma za 900 puta”.

Najagresivniji rak kože u stalnom porastu

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da se svake godine otkriva 300.000 novih slučajeva melanoma, odnosno 15 do 20% novootkrivenih na ukupnu svjetsku populaciju.

Riziko faktori za pojavu melanoma su genetika i nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima čiji je UV indeks u porastu.

Stoga stručnjaci savjetuju da se izbjegava izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, odnosno u periodu od 12 do 16 časova, te da se koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorima i strogo izbjegava upotreba solarijuma.