OTVOREN HISPA CENTAR U BIJELJINSKOJ BOLNICI – CENTAR ZA OČUVANJE ZDRAVLJA

Predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje prof. dr Nebojša Tasić otvorio je danas u bijeljinskojh bolnici Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta I šloga/HISPA/. Profesor Tasić, koji je I predsjednik HISPA centara, rekao je novinarima, da je prevencija, uz invazivnu dijagnostiku i terapiju, vjerovatno osnov liječenja kardiovaskularnih bolesti, što se posebno pokazalo tokom pandemije, jer kovid je sistemsko inflamatorno oboljenja koje najviše napada srce I krvne sudove.

 “HISPA centar nije samo centar za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, to je centar za očuvanje zdravlja”, naglasio je Tasić. Kao faktore rizika oboljevanja od kardiovaskularnih, ali I drugih oboljenja, poput, onkoloških, endokrinoloških,  Tasić je naveo pušenje, sters, gojaznost, nedovoljnu fizičku aktivnost, poremećaj metabolzma lipida I povišen krvni pritisak.

”HISPA centar je sigurna kuća za one koji hoće da se liječe, da sačuvaju svoje zdravlje I Centar koji će se baviti ne samo sekundarnom, već I svim drugim oblicima prevencije uz personalizovan I multidisciplinarni pristup pacijentu, “ rekao je Tasić. Obraćajući se novinarima on je odgovorio na novinarsko pitanje Šta je HISPA centar – To je mjesto gdje edukovani zdravstveni radnici, ljekari I medicinske sestre I tehničari prepoznaju najvažnije problem pacijenta i kreiraju njegov personalizovani program prevencije od infarkta, šloga i dr oboljenja, nakon čega pacijent dobija personalizovanu ishranu, program fizičke aktivnosti, eventualni program odvikavanja od pušenja I najsavremeniju terapiju. I ono što je najvažnije zdravstveno stanje pacijenta se prati duži vremenski period, objasnio je profesor Tasić. On je dodao da je starosna granica kod infarkta I šloga između 40 I 45 godina, ali da među oboljelima već ima I onih između 30 I 35 godina.

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović rekao je na otvaranju HISPA centra da nije slučajno da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi dosta ulaže u kardiologiju, s obzirom na to da su kardiovaskularna oboljenja najzastupljenija od svih i vodeći uzok smrtnosti. On je naveo da će od ukupno 85 HISPA centara koliko postoji u svijetu, raspoređenih u sedam zemalja, od danas jedan biti i u bijeljinskoj bolnici. “Kardiolozi iz bijeljinske bolnice su jedinstveni da se nivo kvaliteta kardiologije podigne na viši nivo, što smo već uradili otvaranjem angiosale da radi 24 sata dnevno, a nastavljamo sa otvaranjem HISPA centra, koji pojačava kvalitet kardiologije u našoj bolnici, rekao je Maksimović novinarima.

Od početka kontinuiranog 24- oro časovonog rada Angio sale od 29. decembra do danas u Bolnici “Sveti Vračevi” je zbrinuto 10 pacijenata sa infarktom, a najmlađi među njima ima 39 godina.