POČETAK SARADNJE SA CENTROM ZA PROSTATU IZ AUSTRIJE

Prof. dr Jasmin Bektić, vrhunski stručnjak iz oblasti urologije i načelnik evropskog Centra za prostatu u Insbruku, obavio je tri operacije  prostate u Bolnici “Sveti Vračevi”, uz asistenciju urologa iz naše zdravstvene ustanove.

 Karcinom prostate je najčešći karcinom kod muškog pola, uglavnom starije životne dobi, rečeno je danas na konferenciji za medije.

“Ovom zdravstvenom problemu se mora pristupiti odmah kada se rak prostate otkrije, a među najboljim centarima za prostatu u Evropi je Centar u Insbruku, odakle dolazi profesor Bektić, jedan od vrhunskih stručnjaka koji operiše prostatu u uznapredovaloj fazi, što malo koji ljekar radi, rekao je dr Duško Milićević, urolog bijeljinske bolnice koji je asistirao tokom operacija. 

Milićević objašnjava da profesor Bektić radi laparaskopske operacije karcinoma prostate, otvorene, klasične i danas popularne “nerv sparing” operacije kojima se sačuva taj neuro-muskulatorni splet, gdje pacijenti nakon toga očuvaju potenciju i kontrolu mokrenja što je jako važno.

– Operacije su uspješne i što se tiče onkoloških principa, ali i kvaliteta života. Postoperativni tok je nekih sedam do deset dana”, dodaje Milićević.

Ovo je veliki iskorak za bijeljinsku bolnicu u dijagnostici i liječenju opake bolesti, ali i omogućavanje što boljeg tretmana pacijentima koji boluju od karcinoma prostate. 

Dolazak profesora u našu ustanovu doprinosi da se nivo liječenja karcinoma prostate podigne na viši nivo. Današnji dolazak dr Bektića, označava početak saradnje koja  će se nastaviti i on će biti jedan od stalnih konsultanata i ljekar koji će redovno dolaziti u bijeljinsku bolnicu kada se obavljaju najkomplikovanije operacije”, istakao je dr Mikajlo Lazić, pomoćnik direktora Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina. 

Profesor Bektić je do sada uradio više od 2.000 operacija prostate, što mu daje odriješene ruke da svoje znanje prenosi urolozima koji žele napredak u svom radu sa pacijentima. To je prepoznato u Bolnici “Sveti vračevi”, što ukazuje dalje na otvaranja regionalnog Centra za prostatu u Bijeljini.

Profesor Bektić je održao stručno predavanje ljekarima u bijeljinskoj bolnici, kojem je prisustvovao i direktor ove zdravstvene ustanove prof. dr Zlatko Maksimović.