PREMIJER VIŠKOVIĆ POSJETIO BIJELJINSKU BOLNICU – ZDRAVSTVENI RADNICI NA VISINI ZADATKA

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković posjetio je danas Bolnicu “Sveti Vračevi” gdje je sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove obišao radove na adaptaciji zgrada za novu Kovid bolnicu i polikliniku. Tom prilikom premijer Višković se zahvalio svim zdravstvenim radnicima Republike Srpske za sve što su u proteklih šest mjeseci borbe protiv virusa korona uradili za Republiku Srpsku i zdravlje njenih građana. On je izjavio da je Vlada RS  uložila više od sto miliona KM u zdravstveni sistem tokom proteklih šest mjeseci borbe protiv virusa korona. “Učinićemo sve da pripremimo Republiku Srpsku i za najteži scenario koji bi, prema nekim procjenama, mogao da dođe za mjesec ili dva kada se virus korona pomiješa sa sezonsim gripom i kada se očekuje gora epidemiološka situacija, zbog čega moramo da napravimo kovid bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Foči”, rekao je Višković, nakon posjete Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, gdje je danas stiglo još 10 respiratora koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske. “Ovdje je ulagano i u martu, kada smo radili proširenje kapaciteta za kovid bolesnike. Nijednog momenta ni Bolnica u Bijeljini niti cijeli naš zdravstveni sistem nije bio u poziciji da bilo kojem pacijentu kaže da nema slobodnog kreveta, respiratora ili lijeka”, istakao je Višković. 
On je naglasio da je ponosan što je Republika Srpska od pojave pandemije virusa korona u martu obezbijedila i pi-si-ar laboratorije u Bijeljini, Foči i Doboju, koje je prije toga imala samo Banjaluka u Institutu za javno zdravstvo i Kliničkom centru. 

“Moramo svi da budemo odgovorni, to olakšava rad zdravstvenih radnika”, poručio je Višković i naveo da liječenje jednog kovid pacijenta u zdravstvenom sistemu košta više od 2.000 KM po danu. “Mi danas možemo da konstatujemo da imamo epidemiološku situaciju koja je stabilna i pod kontrolom, naš zdravstveni sistem nije preopterećen ni zatrpan, imamo dovoljno kapaciteta i sredstava”, naveo je predsjednik Vlade i zamolio građane da se odgovornije ponašaju kako bi se i zdravstvenim radnicima omogućio odmor, nakon šestomjesečnog neprekidnog rada, pogotovo u kovid odjeljenjima. Višković je rekao novinarima da ima dio građana koji se i dalje ponaša neodgovorno, te podsjetio na jučerašnje izmjene zakonskih rješenja koje omogućavaju da se više ne toleriše okupljanje 500 umjesto 50 ljudi na jednom mjestu, a da se za to samo plati samo novčana kazna. 
“Sada će ići u prvoj varijanti zatvaranje na sedam dana, poslije toga 15 dana, a ako se ogluši, biće oduzimane i radne dozvole”, najavio je premijer. Nakon uručenja još 10 respiratora za bijeljinsku bolnicu, Višković je poručio da Republika Srpska ima dovoljno sredstava da spremno dočeka naredni period i moguće pogoršanje epidemiološke situacije. 

Tokom posjete Bolnici “Sveti vračevi” premijer je razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora Bolnice prof. dr Zlatkom Maksimovićem i održao sastanak sa Kriznim štabom Bolnice.  Profesor Maksimović se zahvalio premijeru Viškoviću na posjeti i izjavio da će bijeljinska bolnica upotrijebiti sve snage i znanje u borbi protiv virusa korona, a istovremeno će nastaviti sa razvojem kvaliteta, kao što je planirani svakodnevni rad angio sale od naredne godine. -Iskoristio sam priliku da upoznam premijera Viškovića sa svim onim što smo učinili do sada u borbi protiv pandemije virusom korona i planovima za naredni period. Oni se prevashodno odnose na borbu protiv pandemije COVID-19 gdje planiramo kadrovsko pojačanje, ali i druge aktivnosti, kao što je 24 -časovni rad angio sale od januara sljedeće godine, te oftalmološkim i drugim operacijama koje ćemo raditi u novim uslovima”, rekao je Maksimović. On je istakao da je sredstva za novu Kovid bolnicu obezbijedila Vlada RS sa 654.000 KM, grad Bijeljina sa 200.000 KM, te da su određenu finansijsku pomoć najavile su i druge lokalne zajednice koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi. 
“Povećava se broj novozaraženih i broj pacijenata u kovid bolnici i spremamo se za teži period za zdravstveni sistem u novembru, što se najavljuje”, rekao je Maksimović. On je rekao da se stanje u Kovid bolnici u posljednjih nekoliko dana blago pogoršava s obzirom na kliničku sliku oboljelih. – Od šestoro hospitalizovanih bolesnika u Kovid bolnici, troje je u teškom stanji i smješteni su u jedinicu intenzivne njege, a troje je sa srednje teškom kliničkom, izjavio je Maksimović.

On je sa svojim saradnicima,  upoznao premijera sa radom pi-si -ar laboratorije koja je zahvaljujući saradniku iz Beograda, molekularnom biologu prof. dr Nikoli Taniću sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, postala laboratorija za primjer.