SVJETSKI DAN SRCA 29.09.2021.

Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini obilježila je danas, 29.septembra Svjetski dan srca organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda,  građana u centru grada. Zainteresovani posetioci imali su priliku i da dobiju savjete o zdravim stilovima života, faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Kardiovaskularna oboljenja već decenijama drže neslavno prvo mjesto među uzročnicima smrtnosti u svijetu, te se sve više truda i novca ulaže kako u prevenciju, tako  u liječenje istih. Kao što je prošle godine i obećano, naša ustanova je ulaganje u kardiologiju postavila kao jedan od prioriteta, te su od prošle godine uvedene brojne novine.

Nakon sastanka održanog sa kolegama iz referentnih ustanova (IKVB Dedinje, UKC Srbije, UKC Banja Luka), menadžment Bolnice, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, odlučio je da angio sala krene sa 24-časovnim radom, kako bi ispunila svoju najvažniju ulogu – primarno zbrinjavanje infarkta miokarda. Od kako je angio sala počela sa 24-časovnim radom 29.12.2020. zbrinuto je ukupno 135 infarkta iz regije koju pokrova naša bolnica, ali i iz regije Birač. Najstarija bolesnica koja je zbrinuta zbog infarkta imala je 81 godinu, a najmlađi pacijent ima 29 godina. U Angio sali je urađeno 743 procedure kod ukupno 581 pacijenta, izjavio je dr Aleksandar Janjičić,specijalista interne medicine, subspecijalista interventne kardiologije i načelnik Odjeljenja za interne bolesti JZU Bolnice “Sveti Vračevi”.

Dr Janjičić je dodao i to da je u bolnici 28.5.2021. sa radom započeo i pjesmejker centar – do sada je ukupno implantirano 15 trajnih vještačkih vodiča srčanog ritma, tako da naši pacijenti više ne moraju zbog ugradnje ili kontrole pacemakera prelaziti 250 km do Banja Luke ili Foče.

Svjetski dan srca se obilježava svake godine širom svijeta s ciljem da se poveća nivo svijesti stanovništva o tome da se obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti može spriječiti uvođenjem zdravih životnih navika i redovnim ljekarskim kontrolama.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove, prim. dr Nela Mitrović rekla je novinarima da je trenutna epidemiološka situacija na području bijeljinske regije u pogoršanju.” Na liječenju u Kovid bolnicama je ukupno 75 bolesnika, od kojih je 13 na respiratoru. Dvije trećine oboljelih je sa teškom kliničkom slikom. U protekla 24 sata bila su 4 prijema. Za vikend smo imali 25 prijema, što je najveći broj od početka novog epidemijskog talasa virusa korona.

Za osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti, a njih je u svijetu oko 520 miliona,/više od pola milijarde COVID-19 predstavlja dodatnu prijetnju – one imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti, a mnogi od njih boje se otići na redovne i hitne preglede zbog straha od zaraze. Takođe, dio njih izolovao se od svojih porodica i prijatelja što predstavlja dodatan teret za njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Upravo zato ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana srca poziva nas da se povežemo srcima. Iako smo izolovaniji nego ikad, možemo se povezati s vlastitim srcem i sa srcima naših bližnjih. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolisati krvni pritisak, odlaziti na redovne preglede, koristiti savremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih, te osoba u povećanom riziku, istakla je dr Mitrović.