DOGOVORENA SARADNJA SA INSTITUTOM ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU MAJKE I DETETA SRBIJE

U Bolnici “Sveti Vračevi” danas je uspješno urađena operacija urođene fistule na vratu kod devetogodišnje djevojčice koju je izveo poznati dječiji plastični hirurg iz Beograda doc. dr Radoje Simić, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije” dr Vukan Čupić” uz asistenciju dr Mikajla Lazića, dječijeg hirurga iz bijeljinske bolnice.

 “Dolazak docenta doktora Simića predstavlja još jedan korak kontinuirane medicinske edukacije u bijeljinskoj bolnici, jer je on danas održao i edukativno predavanje kolegama u našoj zdravstvenoj ustanovi upravo na temu operacije koju je radio”, rekao je tom prilikom dr Mikajlo Lazić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u bijeljinskoj bolnici. Lazić je naveo kako su iskustva stručnjaka poput doktora Simića, koji se školovao u Japanu, veoma dragocijena za ljekare bijeljinske bolnice i najavio skori povratak koleginice dr Branke Dakić sa specijalizacije, čime će Bolnica biti bogatija za još jednog stručnjaka iz oblasti dječije hirurgije.

Doc. dr Radoje Simić je objasnio u čemu se ogleda kompleksnost današnjeg operativnog zahvata . ” Radi se o bezazlenom otvoru na vratu koje dijete ima od rođenja, ali taj otvor se pruža od donjeg dijela vrata do  krajnika i prolazi pored važnih krvnih sudova i nerava što zahtijeva od hirurga preciznu tehniku kojom se odstranjuje kompletan kanal, da ne bi dolazilo do infekcije i da bi se isključila mogućnost pojave bilo kakvih komplikacija u budućnosti, poput zloćudnog tumora, rekao je Simić. On je pohvalio rukovodstvo Bolnice na dobroj organizaciji rada, ocijenivši da je od svoje posljednje posjete primijetio pozitivne promijene u Bolnici, ističući posebno razvoj informacionog sistema.

“Mi smo danas sa doc. dr Radojem Simićem dogovorili dugotrajnu saradnju što znači da ćemo u narednom periodu proširiti procedure iz oblasti pedijatrije i dječije hirugije koje se do sada nisu radile u bijeljinskoj bolnici”, rekao je direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović  istakavši da je ulaganje u znanje najveća investicija.