U susret Međunarodnom kongresu HISPA BH koji se održava od 1. do 3. aprila 2022. godine u Bijeljini: “SVEOBUHVATNI PRISTUP U ZAŠTITI SRCA I KRVNIH SUDOVA – POSTKOVID ERA”

U Bijeljini će se od 1. do 3. aprila održati Drugi međunarodni kongres HISPA BiH pod nazivom “Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova-postkovid era” .

Najavljeno je da će na kongresu učestvovati više stotina učesnika među kojima 70 predavača iz regiona, Evrope i svijeta koji su se tokom ove dvije godine intenzivno bavili kovid i postkovid sindromom.

Ovaj naučni skup održaće se pod generalnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo te uz blagoslov patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

 Pandemija nas je drastično unazadila, jer kovid virus 19 napada srce i krvne sudove i na taj način oštećuje i sve druge organe. Ono na šta se mi pozivamo jesu dokazi iz kliničke prakse, a njih je do sada bilo malo. Međutim, sad ih imamo značajno više i upravo će nam to omogućiti ovi novi dokazi da građanima pružimo bolju zdravstvenu uslugu i da snizimo broj umrlih od infarkta i šloga – rekao je Nebojša Tasić predsjednik Naučnog odbora Kongresa i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje.

Zlatko Maksimović predsjednik Organizacionog odbora Kongresa i direktor Bolnice Sveti Vračevi iz Bijeljine ističe da organizacija za predstojeći kongres teče odlično.

– Odziv je odličan, i ja sam i kao predsjednik Organizacionog odbora, a i ovdje prisutne kolege iz bijeljinske bolnice presrećni što je ova bolnica dio predstojećeg kongresa koji će vjerujemo biti jedan od najvećih u posljednje vrijeme – dodao je on.