UČEŠĆE NA SEMINARU “NOVI HORIZONTI U SESTRINSTVU”

Seminar pod nazivom “Novi horizonti u sestrinstvu” održan je danas u prostorijama Univerziteta “Bijeljina, a organizovan je od strane Udruženja medicinskih sestara regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta “Bijeljina” povodom obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara.

Seminar je organizovan sa ciljem edukacije i unapređenja znanja medicinskih sestara/tehničara u oblasti zdravstvene njege, znanja, vještina, kompetencija i značaj medicinskih sestara/tehničara u savremenoj zdravstvenoj zaštiti.

Pozdravne riječi učesnicima uputili su organizatori seminara : prof.dr Boro Krstić, direktor Univerziteta “Bijeljina”, prof. dr Dražen Jovanović, dekan Fakulteta zdravstvenih studija i Gordana Gavrić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja.

U okviru seminara održano je sedam predavanja sa različitim temama iz oblasti zdravstvene njege, kao i o izazovima koji se postavljaju pred sestrinsku profesiju.Prof. dr Boro Krstić, održao je predavanje na temu “Odgovornost zdravstvenih radnika usljed stručne greške”, a prof. dr Dražen Jovanović govorio je “Zdravstvu kroz istoriju”

.Obzirom da je bijeljinska bolnica, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem prepoznata kao zdravstvena ustanova koja se uspješno borila sa pandemijom korona virusa, glavna sestra Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo JZU Bolnice “Sveti Vračevi” dipl. medicinska sestra Jasminka Jović predstavila je rad na temu “Trudnoća i Covid-naša iskustva”.

Predavanja na temu “Prednosti i ciljevi prenatalne dijagnostike” i “Sindrom izgaranja na poslu” izlagala je viša medicinska sestra Suzana Zorić iz Šapca. Ispred Doma zdravlja Bijeljina predavač je bila dipl. medicinska sestra Dijana Toholj iz Dispanzera za zene na temu “Zdravstvena zaštita žena”.

Seminar su zatvorile Milica Dikić, diplomirani organizator zdravstvene njege, glavna sestra Bolnice “Sveti Vračevi” i Tatjana Đuranović Perić, menadžer u zdravstvu, glavna sestra Doma zdravlja Bijeljina. Seminar je pratilo oko 100 medicinskih sestara/tehničara iz Bijeljine, Lopara, Ugljevika, Bratunca i Tuzle. Osim državnih zdravstvenih ustanova primarnog i sekundarnog nivoa, prisustvovali su i medicinari iz privatne zdravstvene ustanove SC “Kuća zdravlja” iz Bijeljine.