Okrugli sto povodom Međunarodne nedjelje prevencije povreda u saobraćaju

U organizaciji JZU Bolnice “Sveti Vračevi” danas je održan okrugli sto na temu prevencija povreda u saobraćajnim udesima na kojem su učestvovali predstavnici naše ustanove, Policijske uprave Grada Bijeljina i bijeljinskih srednjih škola. Sastanak je održan na inicijativu direktora Bolnice prof. dr Zlatka Maksimovića, s ciljem zajedničkog djelovanja društveno odgovornih institucija u podizanju svijesti o značaju bezbjednog ponašanja u saobraćaju.

“Povrede u saobraćaju sa svim svojim posljedicama i visokom stopom smrtnosti povređivanja i posljedičnim invaliditetom, predstavljaju opterećenje cijelog društva, ne samo sistema zdravstvene zaštite”, rekao je dr Željko Pejović, specijalista opšte hirugije. On je naglasio da su mladi najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju i da zdravstveni radnici u Urgentnom bloku nose bolna sjećanja na trenutke prijema stradalih u saobraćaju, kao i patnju njihovih roditelja.

“Od 350 mjesečnih prijema na Odjeljenje hirurgije 10 odsto se odnose na saobraćajni traumatizam, što predstavlja najveći procenat hitnih prijema na hirurško odjeljenje”, izjavio je dr Pejović i naglasio da se mora više raditi na preventivnim aktivnostima u osnovnim i srednjim školama.

U susret maturskim proslavama dr Pejović je izrazio želju svih zaposlenih u bijeljinskoj bolnici na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem da ovi događaji proteknu mirno, bez intervencija i da će im ostati u lijepom sjećanju.

“Na području koje operativno pokriva Policijska uprava /PU/ Grada  Bijeljina u toku prošle godine dogodilo se 964 saobraćajne nezgode, od kojih je 45 bilo sa teškim tjelesnim povredama i devet sa smrtnim posljedicama  u kojima je deset lica izgubilo život,” naveo je Zoran Ilić, inspektor saobraćajne policije PU Bijeljina. On je naglasio da Policijska uprava Grada Bijeljina svake godine preduzima mjere i preventivne radnje u cilju povećanja bezbijednosti u saobraćaju u vrijeme održavanja maturskih proslava, te da su ove mjere dale rezultate. Ilić se zahvalio domaćinima za organizaciju današnjeg sastanka i naglasio značaj porodice i obrazovnih institucija na preventivnom djelovanju.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić rekao je da su u ovom periodu godine mladi najugroženija populacija u saobraćaju, te da su aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje posljedica u saobraćaju veoma značajne.

“Naša uloga je da provedemo sve preventivne aktivnosti na sprečavanju posljedica koje mogu da nastanu tokom okupljanja maturanata narednih dana, ali za sve što se dešava van školskih ustanova očekujemo podršku pripadnika policije i porodice. Nadamo se da će apeli koje šaljemo, kako maturantima, tako i njihovim roditeljima uroditi plodom, jer cilj nam je da sve prođe bez neželjenih događaja, ne samo za vrijeme organizovanja maturskih proslava, nego u svim drugim danima ”, naglasio je Đurić

Na okruglom stolu u bijeljinskoj bolnici održanom u povodu Međunarodne nedjelje prevencije povreda u saobraćaju učestvovali su direktorica Gimnazije “Filip Višnjić” Olivera Stevanović, direktor Poljoprivredne i medicinske škole Zoran Despotović, direktor Ekonomske škole Duško Đurić i zamjenik direktora Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Svetlana Sikiraš, Zoran Ilić, inspektor za vršenje uviđaja u saobraćaju Policijske uprave Grada Bijeljina, te hirurzi bijeljinske bolnice dr Željko Pejović i dr Bojan Kenjić sa specijalizantima.