Svečano obilježen Međunarodni dan babica 5. maj

U susret Međunarodnom danu babica, koji se svake godine obilježava 5. maja, u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” održan je stručni skup na temu “Babička profesija” a prvi put na ovako svečan način u organizaciji neke medicinske ustanove u Republici Srpskoj, zahvaljujući menadžmentu  ustanove na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem.

Ovaj stručni skup otvorila je primarijus dr Nela Mitrović, specijalista pedijatar, pomoćnik direktora za medicinske poslove, konzervativne grane i tom prilikom čestitala svim babicama praznik i poželila im da budu i dalje uporne i hrabre jer su one tu kada je žena najemotivnija i najradosnija, u trenutku dolaska novog života na svijet, tamo gdje sve započinje.

Iskoristila je ovu priliku da uputi apel Vladi i svim nadležnim ministarstvima da zaštite profesiju babica, jer je ovaj medicinski kadar u Republici Srpskoj u deficitu, što se posebno pokazalo kroz kovid epidemiju.

“Znam da su učinili sve da poprave natalitetnu politiku na čelu sa predsjednicom Željkom Cvijanović ali još jedan mali korak očekujemo od njih – da zaštite ovu profesiju, da potreban broj babica bude u svakom porodilištu Republike Srpske”, rekla je dr Mitrović.

Ona je dodala da je rukovodstvo bolnice učinilo mnogo u prethodnom periodu kako bi se ova ustanova razvijala i bila izbor mnogih pacijenata za liječenje i oporavak. Nije rijedak slučaj da majke iz drugih gradova dolaze u naše porodilište da se porode.

“Rukovodstvo bolnice bilo je pred mnogim izazovima u kovid periodu, morali su se po protokolima i propisima organizovati kovid porodilišta, što nije bio ni malo lak zadatak. UNICEF je u tom izazovnom periodu odlučio da naše porodilište uđe u proces akreditacije “Bolnice – prijatelji beba”. To je ujedno bio veliki posao i zadovoljstvo, koje je primarijus doktorka Vesna Perković-Maksimović, načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo sa svojim timom, ginekolozima, pedijatrima, babicama i sestrama iznijela, da bismo dobili potpunu akreditaciju u novembru 2021. godine. To je zaista velika i značajna stvar za naše porodilište”, rekla je dr Mitrović.

Glavna sestra Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i babica, Jasminka Jović koja ovaj posao radi već 25 godina istakla je u svom obraćanju da radi na najljepšem odjeljenju u bolnici. Tamo gdje buduće majke dolaze i odlaze nasmijane jer se na tom mjestu rađa njihova najveća radost.

“Posao babice je star koliko i čovjek. Pominje se još u Bibliji. Ovaj poziv se kroz istoriju samo razvijao i usavršavao. Babica ima tu privilegiju da bude tu gdje se rađa novi život. Nema ništa ljepše nego vidjeti majku sa osmjehom kako uzima svoj novorođenče u zagrljaj”, rekla je ona.

Dodala je da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a otpočeo novi projekat podrške dojenja na primarnom zdravstvenom nivou. Zahvaljujući rezultatima rada i rukovodstva izabrali su tim iz naše bolnice, ginekologa, pedijatra i babicu da sve to što su uradili u našem porodilištu pokažu u domovima zdravlja na primarnom nivou. U Banjaluci je edukacija već započeta, planirana je još u Trebinju i Nevesinju.

“Danas smo zahvaljujući menadžmentu i organizaciji na najljepši i najveličanstveniji način obilježili ovaj dan, rekla je u svom obraćanju prisutnima načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo prim. dr Vesna Perković-Mitrović.

“Ukazali smo danas na veličinu babice, njen rad i posao, čin rađanja, saradnju ginekologije, odjeljenja za neonatologiju i zajedničkog rada svih ljekara iz ove ustanove”, istakla je dr Perković-Mitrović.

2021. je u bijeljinskom porodilištu rođeno 1057 beba dok je godinu ranije rođeno 1007 beba, što znači da smo imali porast novorođenih beba u odnosu na prethodni period.

Osim naših eminentnih stručnjaka iz ove oblasti na skupu su bili prisutni i uvaženi gosti iz JZU Bolnica Zvornik, Doma zdravlja Lopare, Dom zdravlja Ugljevik i Doma zdravlja Bijeljina.