VRNJAČKA BANJA: SIMPOZIJUM MEDICINSKIH SESTARA – TEHNIČARA I BABICA

XIX Nacionalni Simpozijum Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije s međunarodnim učešćem održan je u Vrnjačkoj Banji od 11. do 15. maja 2022. godine, na kojem su učestvovale pedijatrijske sestre iz naše bolnice.

Mara Tošić, glavna sestra Odjeljenja pedijatrije i Dobrinka Mitrović, viša medicinska sestra su predstavile prezentacije na temu “Febrilne konvulzije” i “Uloga medicinske sestre u prepoznavanju urođene srčane mane kod novorođenčeta”.

U okviru Simpozijuma teme učesnika prezentovane su multidisciplinarno iz raznih oblasti sestrinske i ljekarske prakse, što je od velikog značaja za sticanje najnovijih znanja i vještina iz područja njihovog djelovanja.

“U našoj zdravstvenoj ustanovi se mnogo ulaže u dijagnostiku, a posebno se mnogo učinilo uvođenjem ultrazvučnog skrininga srca kod svih novorođenčadi prije izlaska iz porodilišta”, izjavila je Tošićeva i naglasila da je menadžment Bolnice “Sveti Vračevi”, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, time napravio značajan iskorak u ranom prepoznavanju srčanih mana.

Na predavanjima je bilo riječi o novinama u liječenju i zdravstvenoj njezi oboljelih od karcinoma kolorektuma, pankreasa i prostate, kao i o značaju multidisciplinarnog pristupa u liječenju i zdravstvenoj njezi kod djece sa toksičnim efektima hemio i radio terapije.

Takođe, učesnici su ukazali i na značaj prevencije, ranog otkrivanja i liječenja malignih bolesti, specifičnih sestrinskih intervencija kod primjene savremenih terapijskih protokola u liječenju i individualizovanom pristupu u zdravstvenoj njezi.