MINISTAR ŠERANIĆ URUČIO 10 MONITORA ZA NADZOR PACIJENATA

MINISTAR UPUTIO SNAŽNU PODRŠKU BIJELJINSKOJ BOLNICI ZA NAPREDOVANJE U OBLASTI ELEKTROFIZIOLOGIJE SRCA

Bolnicu „Sveti Vračevi“ danas je posjetio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ovom prilikom uručio našoj ustanovi 10 monitora za nadzor pacijenata. U obraćanju novinarima ministar je istakao da se nastoji nabavljati oprema koja može da se koristi dugoročno, u svrhu preventivnih mjera.

„Danas počinjemo sa isporukom pacijent monitora koji prate vitalne znake pacijenata i koji su multifunkcionalni , odnosno, za sva odjeljenja, od pedijatrije do medicine koja se bavi odraslim osobama. Ovo je početak  isporuke i mi ćemo narednih dana obići cijelu Republiku Srpsku“, rekao je Šeranić i dodao da se radi o opremi koja može da se koristi u različite svrhe, a ne samo za kovid i postkovid.

„Cilj nam je bio da kroz projektovanje opreme planiramo ono što ćemo raditi u budućnosti. Biće nabavljen transportni CT aparat za bijeljinsku bolnicu, ali koji se danas može koristiti kroz niskodozni CT za skrining karcinoma pluća za cijelu Republiku. Gledamo dugoročno kako da iskoristimo ono što ćemo imati, od niza portabilnih ultrazvučnih i rendgen aparata, koji će se koristiti prije svega za prevetivne preglede naših građana u Srpskoj“, naveo je ministar Šeranić i istakao Ministarstvo ima namjeru da pronađe načine da se svaka bolnica u Republici Srpskoj može da istakne po nečemu što može da radi, shodno svojim kapacitetima, a na korist svih građana Srpske.

„Jedan od primjera je upravo bijeljinska Bolnica, kroz elektrofiziologiju srca i pejsmejker, što koriste pacijenti i sa područja ovog grada, ali i Zvornika, Doboja, Trebinja…”, istakao je Šeranić.

On je istakao da u Ministarstvu imaju viziju kako svaka bolnica treba da izgleda – da ima jak urgentni blok, poliklinički dio izvučen iz bolnice i do dva dana boravka u takvoj vrsti bolnica.

“Hvala i Fondu zdravstvenog osiguranja koji finansira sve ove aktivnosti. Pratimo jedni druge i radimo za dobrobit građana Srpske”, poručio je Šeranić.

Šeranić je napomenuo da je oprema uručena bijeljinskoj Bolnici u okviru akcije isporuke medicinske opreme koju je Vlada Republike Srpske nabavila za zdravstvene ustanove u Srpskoj.

“Tokom kovida slušali smo potrebe zdravstvenih ustanova, šta je to neophodno da bi mogle da što kvalitetnije pružaju zaštitu stanovništvu i na bazi tih potreba projektovana je ova oprema”, rekao je Šeranić novinarima nakon uručenja.

Direktor Bolnice prof. dr Zlatko Maksimović rekao je da je današnja isporuka samo početak onoga što će ta ustanova u narednom periodu dobiti od Ministarstva i Vlade Republike Srpske, te im je zahvalio za pomoć.

“Svaka pomoć pomaže da budemo ekspeditivni, i u kovid, ali u postkovid eri”, rekao je Maksimović.

Prof. dr  Lazar Angelkov, koji je na čelu bijeljinskog tima kardiologa od početka ove godine, ističe da je Bolnica „Sveti Vračevi“, krenula krupnim koracima i da se danas ugrađuju i najsloženijI pejsmejkeri, ocijenivši da je zbog toga ova ustanova prepoznatljiva na karti BiH, ali i jugoistočne Evrope.

“Prošle sedmice počeli smo i sa krioablacijom, kao samim vrhom u elektrofiziologiji, te polako formiramo odsjek za aritmije”, rekao je Angelkov i dodao da je u Bolnici danas obilježena i godina dana od početka rada Pejsmejker centra. Prof. Angelkov je zahvalio na podršci koja je upućena od strane ministarstva i svemu onome što je obećano da će se učiniti u pogledu usavršavanja kardiologije u Bijeljini.