PRVI KORAK U RAZVOJU ELEKTROFIZIOLOGIJE  – POČETAK RADA KRIOABLACIJE

Prof. dr Lazar Angelov,sa svojim timom iz bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ izveo je u angio sali dvije procedure kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma, od kojih je jedan pacijent iz Bijeljine, a drugi iz Istočnog Sarajeva.  Riječ je o Kriobalon kateterisanoj ablaciji atrijalne fibrilacije koja se prvi put izvodi u ovom dijelu Republike Srpske. Krioablacija je minimalno invazivna procedura kojoj se pristupa kada je medikamentozno liječenje neuspješno.

Prema riječima prof. Angelkova, atrijalna fibrilacija je najčešća srčana aritmija u svakodnevnoj kliničkoj praksi  i predstavlja oko 60 odsto svih aritmija koje se javljaju.

“Poremećaji srčanog ritma su danas toliko česti da možemo reći da se radi o neinfektivnoj epidemiji, a djelovanje antiaritmika je prolazno. Ablacija je najbolji način liječenja atrijalne fibrilacije. U elektrofiziologiji danas se najčešće primjenjuju radiofrekventna i krio – energija, sa procenatom uspješnosti od 75 do 85 procenata, s tim što je krioablacija bezbjednija procedura za pacijenta. Zahvaljujem se prof. dr Zlatku Maksimoviću koji je za manje od četiri mjeseca uspio da nam omogući izvođenje ove procedure u kojoj imam decenijsko iskustvo i koje ću prenijeti mladim generacijama ljekara u bijelinskoj bolnici. Njenom primjenom napravili smo  krupan korak u razvoju  elektrofiziologije po čemu će bijeljinska bolnica biti  prepoznatljiva”, rekao je prof. dr Lazar Angelkov.

“Imamo sreću što u svojim redovima imamo vodećeg aritmologa na Balkanu prof. dr Lazara Angelkova koji živi i radi u Bijeljini, uz čiju pomoć ćemo razviti elektrofiziologiju u našoj ustanovi i time olakšati liječenje naših pacijenata ne samo u bijeljinskoj regiji nego u Republici Srpskoj. Ovom prilikom želim da pozdravim odluku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kojom se omogućava svim osiguranicima iz Srpske da biraju bolnicu u kojoj će se liječiti. Time kvalitet dolazi do izražaja, a mi ćemo u narednom periodu još više raditi na tome”, rekao je direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović.

Zbog upotrebe rendgenskog zračenja procura krioablacije je kontraidikovana kod trudnica, kod akutnog krvarenja ili infekcije. Ljekar na osnovu zdrastvenog stanja pacijenta procjenjuje kada će se procedura obaviti. Krioablacija se uglavnom dobro podnosi i najčešće se pacijent već u roku od 24 sata otpušta kući.