Situacija ozbiljna, maske obavezne i na otvorenom ako nema distance


Gradski štab za vanredne situacije, na sjednici održanoj 20. jula,  produžio je za još 15 dana sve donesene mjere za sprečavanje širenja virusa korona, a građani su obavezni da nose maske i na otvorenom, ukoliko nisu na distanci od dva metra. Produžava se i mjera zabrane muzike uživo, a donesena je i odluka da će ugostiteljski objekti koji dva puta budu kažnjeni zbog nepoštovanja mjera, treći put biti zatvoreni. Trenutno je veliki problem i što lica pozitivna na virus korona ne poštuju kućni karantin,tako da će kontrola biti pojačana, a sprovodiće je Komunalna policija, Policijska uprava Bijeljina, kao i lokalna i republička inspekcija. Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” dr Zlatko Maksimović rekao je da je situacija ozbiljna i da je stanje u Bolnici i Kovid bolnici veoma teško.
-Kovid bolnica je popunjena sa 70 odsto kapaciteta, a na današnji dan, 20. jul, imamo 27 pacijenata. Jedan pacijent srednje životne dobi preminuo je, a riječ je o osobi koja je imala komorbiditete. U Kovid bolnici imamo još 23 pacijenta sa pneumonijom i većina ih je sa težom kliničkom slikom, jedan pacijent je na respiratoru, a dva na invazivnoj mehaničkoj podršci sa velikim dozama kiseonika. Na klasičnoj kiseoničkoj potpori je 17 pacijenata”, rekao je dr Maksimović. On je naglasio da će sa svojim timom u bolničkom štabu, ali u saradnji sa Gradskim i Republičkim štabom, dati sve od sebe da što manje ljudi postanu pacijenti.
-Ako Kovid bolnica bude puna, onda smo u velikom problemu. Krećemo u proširenje Kovid bolnice, a s ciljem što efikasnije borbe protiv virusa korona i stavljanja epidemiološke situacije pod kontrolu, danas su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske došli načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane primarijus Peđa Kovačević i načelnik Klinike za infektivne bolesti doktor Antonija Verhaz”, rekao je dr Maksimović. Infektolog bijeljinske bolnice dr Aleksandra Radojčić pozvala je građane da poštuju propisane mjere.
-Molim građane da zaista ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalazimo. Virus koji je bio u martu i aprilu i maju, djelovao je blago u odnosu na ovaj sada, gdje se događa da se u roku od dana razvije obostrana pneumonija, a za tri dana pacijent završi u bolnici ili na respiratoru”, rekla je dr Radojčić i uputila molbu građanima da koriste mjere lične zaštite – maske, distancu, pranje i dezinfekciju ruku i druge mjere kako bi se izbjegla potencijalna katastrofa.
-Ako se ne budemo pridržavali mjera, postaćemo veliko žarište i nećemo moći pomoći svim sugrađanima koji budu imali lošu kliničku sliku”, poručila je dr Radojčić.